2024-04-15

Sky S.T. - Szállj velem! ( Lotte elveszti a szüzességét )


"Nem elég, hogy apátlan-anyátlan árva, hogy nincs tesója, aki falazhatna neki, a nagyapja egyenesen bolondul érte, éppen ezért jobban vigyáz rá, mint négy fegyőr…"





Kiadó: Helma
Megjelenés ideje: 2023
Oldalszám: 168



Fülszöveg


Lotte 16 éves és még szűz. Szörnyen kínos állapot. Ennél már csak az a kínosabb, hogy Alex agyatlan tinédzsernek tartja, Davidet meg csak addig érdekelte, amíg ki nem derült, hogy még kiskorú. Na meg míg rá nem jött, hogy nem elég udvarolni a nagyfőnök unokájának, ahhoz hogy jobb fizetést, magasabb beosztást kapjon. Sün elég jól bírja, ám amikor Lottéban elszabadulnak a hormonok, gyorsan kierőszakol magának egy svédországi kiküldetést. Hazaérkezése után minden lenyugodni látszik, ám ahogy közeleg a várva várt hosszú hétvége, inkább szeretne szabadulni, mint Lottéval menni. Végül egy leszakadt szekrényajtó képében érkezik a segítség. Ám ezzel a balesettel semmi nem oldódik meg, sőt, Lotte eljut arra a pontra, amikor már minden mindegy. Ha törik, ha szakad, el kell hogy veszítse a szüzességét. Annyira elkeseredik, hogy észre sem veszi a gyógytornász gonosz tervét.


Véleményem

Szeretném megköszönni a Magyar könyv is magyar termék mozgalom alapítóinak Sky S.T. írónőnek,Dvariecki Bálintnak és a Helma kiadónak a bizalmat és a lehetőséget, hogy elolvashattam Sky S.T. Szállj velem! című művèt.

 

"A kamaszkor túlélése sokszor csak annyit jelent, hogy kihajózunk a tinédzserekkel a nyílt, kavargó tengerre, és kivárjuk, amíg elérjük a nyugodtabb vizeket"

 

Ahogy a fenti idézetben, Frances E. Jensen amerikai neurológus is fogalmaz, a kamaszkor egyenlő a tomboló tengerrel, mely szeszèlyes és kiszámíthatatlan.

Lotte, teljes mértékben megtestesíti a mai világ tinèdzserèt, aki 16 évesen már testileg felnőtt, tombolnak az agyában a hormonok, mely olyan szélsőséges dolgokra sarkallja a magát felnőttnek érző kamaszt, amivel képes a legbèketűrőbb embert is kihozni a sodrából.

A mű során, Lotte nem mindennapi történetét követhetjük nyomon, aki lassan minden szembe jövő huszonèvesnek kerek perec megmondja, hogy mit szeretne. Éles esze és csípős nyelve sokszor bajba keveri, és nem egyszer sül visszájára a dolog. Lotte mindent is megtesz annak érdekében, hogy elérje a célját, nem törődve azzal, hogy a viselkedésével a másik felet esetleg kellemetlen helyzetbe hozza.

Mint a legtöbb tinédzser, Lotte is hozza az önző, sèrtődèkeny, ènközpontú viselkedési formát, akit saját magán kívül senki és semmi más nem érdekel. Folyamatosan lázad a szabályok ellen. Enzo nagyon szépen és viszonylag könnyedén vészeli át Lotte èrzelmi kirohanásait, míg egy ponton úgy nem dönt, hogy elég és ideje Lottenak megtanulnia, hogy nem mindig az van, amit ő szeretne, hogy nem egy elkènyeztetett királylány. A bűntetèse nekem nagyon tetszett, talán kicsit gondolkodásra készteti és a folyamatos hangulatingadozások mellett rájön, hogy mit és hol rontott el.

 Az írónő humorosan tálalja a tinédzser korszak érzelmi hullámvasútját, az agyukban végbemenő hormonális dominójátszmákat. Lotte jellemfejlődèse szépen és fokozatosan épül fel, már - már úgy érezzük, hogy jót tett neki, hogy az ejtőernyősökkel töltheti az idejèt, de egy kis szikra és Lotte, egy hosszú évszázadok óta szunnyadó vulkán intenzitásával robban és pusztít el mindent, ami a közelébe kerül.




 A történet humoros módon dolgozza fel a fiatalok körében oly népszerű tèmát, mint a szüzesség elvesztése, ki, mikor és hol csókolózott először. Plátói szerelmek, visszautasítások és a soha fel nem adás tarkítja még a történetet. A mű könnyű hangvételű, gyorsan lehet vele haladni, szinte sodor magával az egész. Végig fent tartja az érdeklődést, minden oldal egy új kalandot ígér. Az írónő szépen és hitelesen mutatja be nekünk a repülés szépségèt és annak nehézségeit, fájdalmas döntéseit. Lotteval együtt a történet végére, már mi is szeretnènk ejtőernyőzni vagy éppen tandemet ugrani.
A karakterek színes egyéniségek, olyan figurák, akikkel a való életben is szívesen megismerkednènk. Enzo és Sün különösen a szívemhez nőtt, noha Anett, nem sokkal idősebb, mint Lotte, mégis a mű végére kicsit komolyabb lett, és nem félt elmondani a véleményèt, mikor Lotte, hurrikán módjára ismét készült lecsapni.

Összességében nagyon tetszett és szerettem a történetet. Élveztem, hogy beleláthattunk Lotte gondolataiba, valamilyen szinten megismerhettük az èszjárását. Szépen indult a karakterfejlődèse is, majd, mint a legtöbb tinédzser esetèben, a hormonok ismét beindították az agyában a dominóeffektust, melynek köszönhetően ismét az önző és hisztis énje kerekedett felül. 
Olvasás közben újra élhetjük tinédzser éveinket, és azon töprenghetünk, hogy vajon mi is olyan nehéz esetek voltunk -e, mint Lotte.
Kíváncsian várom Lotte történetènek a folytatását.


A könyvet a HELMA Kiadóoldalán tudjátok beszerezni, az írónő további műveit, pedig Sky S.T. hivatalos oldalán tudjátok megtekinteni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Cserni András - A farkasfalka

"A gyávaság és ostobaság frigyéből pedig mindig erőszak születik!" Kiadó: Helma Megjelenés ideje: 2023 Oldalszám: 256 Fülszöveg  M...